• LOG IN
  • Data
  • Căutare

Ecolomania Forum™

-= Idei pentru viitor =-


Protectia animalelor

Protectia animalelor

Protectia animalelor

Mesajde Alexandraa » Sâm Ian 10, 2015 9:04 pm

animale-de-companie-4.jpg
Este un lucru obisnuit ca in ziua de astazi sa ai in casa un animal de companie, fie el caine, pisica, pasare exotica sau vreun mic rozator. Placerea dea vedea ceva mic si agil misunand prin casa, sau dimpotriva o prezenta impunatoare si agresiva care sa inspire teama reprezinta doar o parte din motivele pentru care romanul isi ia un animal de companie.

Ne amintim cu totii ca dupa 1989 a fost o adevarata moda a cainilor de talie mare, dog german, dobermann, caini care atrageau atentia atat asupra lor cat mai ales a stapanului. Cu timpul gusturile s-au diversificat si astazi intalnim ca animale de companie pe langa de acum obisnuitii caini si pisici, diverse alte specii de reptile, pasari si alte mici rozatoare exotice.

Aceasta evolutie a lucrurilor a necesitat o reglementare juridica in ceea ce priveste protectia si ingrijirea animalelor. Urmarind programele TV dedicate cresterii si ingrijirii animalelor vom vedea importanta si atentia de care se bucura animalele de companie, dar si orice alt animal salbatic care, la un moment dat, intra in contact cu omul. De buna seama am vazut strictetea regulilor de protectie a animalelor si mai ales asprimea cu care sunt pedepsite incalcarile acestor legi in tari precum S.U.A, Canada, Australia, Marea Britanie etc.

Din dorinta alinierii legislative la standardele legislative in materie, aflate in vigoare in Comunitatea Europeana, legislativul roman a adoptat, este drept cu o regretabila intarziere, la 26.05.2004, o lege care reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara detinator. Prezenta lege are in vedere atat animalele de companie cat si cele crescute pentru alte scopuri: transport, reproductie, taiere, sau pentru folosirea in cadrul unor experimente stiintifice sau medicale. Conditiile privind detinerea animalelor salbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, la propunerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentare.

O prima obligatie instituita de acest act normativ este aceea ca stapanii sa asigure aplicarea normelor sanitare veterinare si de igiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor. Detinatorii de animale au obligatia de a asigura animalelor pe care le au in ingrijire „un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitate de miscare suficienta, ingrijire si atentie.” (art.5, alin. 1, legea 205/2004).

Proprietarilor de animale le este interzis sa aplice tratamente rele precum: lovirea, schingiuirea sau alte asemenea cruzimi. In acest sens legea enumera limitativ ca rele tratamente: supunerea animalelor la chinuri, omorarea animalelor din perversitate, organizarea de lupte intre sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor sau pentru a le controla agresivitatea, folosirea animalelor pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice sau psihice, afectiunii sau raniri, abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului, administrarea de substante dopante destinate stimularii capacitatilor fizice in timpul competitiilor sportive. (art.6)

In ceea ce priveste transportul animalelor legea prevede ca „transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.” (art. 14, alin. 1).

In situatia taierii sau uciderii animalelor legea prevede ca acestea sa nu fie supuse unor suferinte inutile. Daca respectivul animal este ranit sau bolnav trebuie ucis imediat.

Animalele pot fi folosite pentru cercetare stiintifica, diagnosticare de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci cand obiectivul activitatii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor.

In incheiere legea prevede sanctiunile pentru incalcarea unora (nu tuturor) dintre prevederile enuntate mai sus. Astfel, persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligatia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu prejudicieze sanatatea sau bunastarea animalului. Incalcarea acestei obligatii cu amenda de la 2.000.000 lei la 4.000.000 lei (200-400 RON).

Neasigurarea de catre proprietarii de animale a unui adapost corespunzator precum si supunerea unui animal la tratamente rele se pedepsesc cu amenda cuprinsa intre 3.000.000 lei si 6.000.000 lei (300-600 RON). Supunerea unui animal la cruzimi se pedepseste cu amenda de la 10.000.000 la 20.000.000 lei (1000-2000 RON).

Am incercat in cele de mai sus sa sintetizam cele mai importante prevederi ale legii pentru protectia animalelor, surprinzand elementele pe care le-am considerat a fi cele mai importante. Din cele prezentate mai sus se poate observa ca legiuitorul a avut in vedere o multitudine de situatii in care integritatea fizica si psihica a animalelor ar putea fi pusa in pericol. Legea prezinta un important neajuns si anume blandetea pedepselor in raport cu legislatia similara comunitara sau cu cea a S.U.A., starnind deopotriva protestele detinatorilor de animale cat si ale asociatiilor care militeaza pentru protectia drepturilor animalelor.

In speranta unei apropiate reglementari a acestei situatii va astept si in numarul viitor cu informatii privitoare la reglementarea juridica a protectiei animalelor.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
Alexandraa
Moderatori globali
 
Mesaje: 362
Membru din: Sâm Apr 19, 2014 10:20 am

Înapoi la Protectia animalelor

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron