Mic Dictionar Ortodox © M, N, O, P, R

Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 434
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Mic Dictionar Ortodox © M, N, O, P, R

Mesaj de cimaxcim »

M
Manastire. Comunitate monahala ai carei membri folosesc in comun mijloacele de viata si cele bisericesti (comunitate cenobitica).
Mantie (Gr. Mandias). Un vesmant tesut cu multa arta, purpuriu sau albastru la culoare, pe care il poarta episcopii la diverse slujbe, dar nu si la liturghii.
Martir (Gr. "martor") Persoana ce a marturisit pe Hristos si a patimit in mod voluntar pentru aceasta, platind cu propria viata.
Martirologie. O lista de martiri si alti sfinti aranjata in ordinea calendarului bisericesc.
Marturisitor. O persoana care a aparat in mod public credinta si prin aceasta s-a expus pe sine persecutiilor (Homologetis).
Masa Altarului (Gr. Hagia Trapeza; Sl. Prestol). Masa de forma patrata asezata in mijlocul altarului, pe care se savarseste Jertfa Euharistica. Este invelita cu o panza brodata iar in interiorul mesei se afla moaste sfintite de ctre episcop. Pe masa altarului se afla Antimisul pe care sta Evangheliarul si chivotul cu Sfintele Daruri.
Maslu. (Sl. "untdelemn") Taina prin care cel bolnav este uns de preot cu untdelemn sfintit spre tamaduirea trupului si iertarea sufletului.
Mesalianism. Secta aparuta in Mesopotamia in jurul anului 350, care credea ca Botezul nu are putere sa curete pacatul.
Miel. Simbolul Jertfei lui Hristos (Ioan 1:29). In liturhia ortodoxa, mielul (agnetul) este particica centrala care se scoate din prescura.
Mir. Ulei sfintit, compus din mai multe ingrediente, folosit pentru miruire. Mirul se sfinteste de obicei in Joia Mare de catre unul sau mai multi episcopi.
Mirungere. Taina care se face imediat dupã Botez, ca o pecete a Duhului Sfânt ce se pogoarã peste om în clipa mirungerii.
Misticism. Miscare duhovniceasca ce cauta unirea cu Dumnezeu, prin rugaciune, contemplatie, si practici ascetice (vezi articol). Isihasmul este una din formele misticismului ortodox.(citeste articol)
Mitra (Gr. Mitra). "Coroana" episcopala, a carei origine este probabil coroana imparatilor bizantini. In unele manastiri slave, arhimandritii au si ei dreptul de a purta mitra.
Mitropolit. La inceput, prelatul cu cea mai inalta functie ditr-un oras (metropola). Astazi, jurisdictia mitropolitului se extinde asupra mai multor episcopii.
Moaste. Ramasite trupesti sau ale imbracamintii sfintilor. La sfintirea unei noi bisericii, episcopul depune particele de sfinte moaste in masa altarului, dupa vechea traditie a Bisericii, cand se savarsea Euharistia la mormintele martirilor.
Molitvelnic. Carte liturgica ce contine slujbe si rugaciuni pentru diferite trebuinte.
Monah (Gr. Monachos) Persoana ce se retrage din lume, pentru a trai o viata religioasa si ascetica. O persoana devine calugar/calugarita (monah) numai dupa ce ia voturile monahale (castitate, saracie si ascultare).
Monofizitism. Erezie aparuta in secolul V, in legatura cu cele doua naturi ale lui Hristos; monofizitii accepta numai natura divina a lui Hristos si au fost condamnati ca eretici la al Patrulea Consiliu Ecumenic (vezi coptic).
Monotelitism. Erezie aparuta in secolul VII, care a incercat reconcilierea monofizitilor cu ortodocsii. Monotelitii accepta cele doua naturi ale lui Hristos, dar neaga vointa Sa umana (Thelesis), si accepta numai vointa Sa divina.
Montanism. Erezie inceputa de catre un preot frigian pe nume Montanus, in jurul anului 156, care sustinea ca lucrarea Sfantului Duh abia a inceput la acea data.
Muntele Athos. Centrul monahismului ortodox, situat in peninsula Chakidi. Domnitorii Tarilor Romanesti au facut multe daruiri catre aceste manastiri si au platit taxele pe care Imperiul Otoman le-au impus acestor manastiri. Printre valoroasele obiecte de cultura romaneasca, ce se gasesc astazi la Muntele Athos, se numara multe evangheliare ferecate in aur si transcrise de renumitii caligrafi munteni si moldoveni, precum si steagul de lupta al lui Stefan cel Mare.

N
Naos (Gr. Narthex) Incaperea de la intrarea in biserica; in Biserica Timpurie era rezervata catehumenilor si penitentilor.
Nasi (Nun si Nuna) (Gr. Nounos; Gr. Nouna). Persoane care la Botezul si Miruirea noului Crestin, isi asuma responsabilitatea dezvoltarii spirituale a acestuia.
Neofit (Gr. Neophotistos). O persoana convertita si botezata de curand.
Nestorianism. Doctrina elaborata de Nestorie, patriarhul Constantinopolului (380-440) si condamnata de Cosiliul Ecumenic de la Efes. Nestorie afirma ca natura umana a lui Iisus este independenta de cea divina si nu recunoaste pe Sfanta Fecioara ca fiind "Nascatoare de Dumnezeu", ci numai "Maica lui Iisus".
Novice. O persoana care a intrat in viata monastica, dar care se afla inca in perioada de pregatire, dinaintea luarii voturilor.

O
Obednita Slujba care, in lipsa unui preot, este tinuta de catre mireni.
Octoih (Gr. "opt glasuri") Carte de slujba ce contine canoanele si imnele in cele opt glasuri bizantine. Cantarile sunt aranjate pe cate opt saptamani, fiecare pe alt glas si sunt atribuite Sfantului Ioan din Damasc.
Omofor. Vesmant al episcopului care se poarta pe umeri si reprezinta vesmantul "Pastorului cel Bun".
Onomastica (Gr. Onomastiki) Obicei ortodox de a serba persoana a carei nume este numele sfantului din acea zi.
Orar. Vesmant diaconesc, facut dintr-o banda de brocart ce se poarta peste umarul stang si pe sub bratul drept, reprezentand aripile ingeresti.
Orele. In manastirile ortodoxe, calugarii tin slujbe pentru principalele ore ale zilei: 1) Ceasul intai (6:00) Multumirile pentru o noua dimineata si rugaciuni pentru o zi fara de pacat. 2) Ceasul al treilea (9:00) Pogorarea Sfantului Duh. 3) Ceasul al saselea (12:00) Rastignirea lui Hristos. 4) Ceasul al noualea (15:00) moartea lui Hristos.
Ortodox (Gr. "adevarata credinta") Numele oficial al Bisericii de Rasarit. Ortodoxia afirma ca pastreaza credinta crestina completa si neschimbata.
P
Pacat capital. Mare ofensa adusa lui Dumnezeu, ce poate rezulta in moartea duhovniceasca a individului. Pacatele capitale sunt: mandria, avaritia, desfranarea, mania, lacomia, invidia si lenea.
Pacatul Stramosesc Pacatul savarsit de Adam si Eva. (citeste articol)
Pãgânism. Credinta religioasa, alta decat cea Crestina. Politeismul grec dinaintea perioadei crestine este o credinta tipic pagana.
Panagia. Cuvant grecesc care in romaneste inseamna Preasfanta si este unul din numele pe care ortodocsii le folosesc pentru Fecioara Maria.(citeste articol)
Pantocrator (Gr."Atotputernic") In arta bisericeasca, Pantocrator este o icoana situata adesea pe bolta bisericii, care reprezinta pe Iisus Atotputernicul Dumnezeu, Domnul intregului univers.
Paraclis 1) Mica biserica sau capela, specifica manastirilor si resedintelor episcopale sau mitropolitane unde se desfasoara slujbe zilnice. 2) Slujba in onoarea unui Sfant.
Parastas. Slujba ce se tine in amintirea unei persoane decedate. Se face la trei zile, noua zile si la patruzeci de zile; apoi la sase luni, un an, etc. Graul fiert din coliva, reprezinta renasterea la cea de a doua venire a lui Hristos.
Parintii Apostolici. Persoane care au trait in primul secol al crestinismului, majoritatea fiind ucenici ai Apostolilor. Printre ei se numara Sf. Ignatiu din Antioh, Sf. Policarp din Smyrna, Sf. Clement din Roma si autorul necunoscut al Didache.
Parintii Ortodoxiei (vezi Sfintii Parinti).
Pascalia. Lista datei in care cad Sfintele Pasti pe mai multi ani.
Pasti. (Vezi Invierea).
Patriarh (Gr. "cap de familie") Cel mai inalt grad ierarhic ortodox. In ziua de astazi exista opt patriarhi inscaunati in mod canonic.
Patriarhia Ecumenica. Patriarhia Constantinopolului, care a fost intemeiata de Sf. Andrei, Cel Dintai Chemat.
Patriarhie. Jurisdictie ecleziastica, condusa de un patriarh.
Patristica. Ramura teologica ce studiaza scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii.
Pavecernita (Gr. Apodeipnon; Sl. Velikoye Povechernye). Slujba ce se tine dupa ce s-a inserat. Uneori este combinata cu Vecernia intr-o slujba ce poate dura toata noaptea.
Pedalion. Carte ce contine hotararile Consiliilor Ecumenice; reprezinta "Constitutia" Bisericii Ortodoxe.
Pentecost (Gr."a cincizecea zi"). In romaneste: Rusalii. Este considerata ziua de nastere a Crestinismului.
Penticostar. Carte de slujbe ce contine slujbele, rugaciunile si imnele ce se tin in perioada dintre Sfintele Pasti si Rusalii.
Pnevmatologie. Invatatura ortodoxa despre Duhul Sfant.
Polychronion (Gr. "la multi ani" Sl. Mnogaya Lyeta).) O rugaciune ce se canta in cinstea episcopului.
Post. Practica de abtinere de la anumite mancaruri, in anumite zile ale saptamanii, sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserica (si insemnate in calendarul bisericesc).
Postul Pastelui. Perioada (50 de zile) ce precede Invierea si ce se foloseste pentru pregatire duhovniceasca, prin rugaciune si abtinerea de la consumarea anumitor alimente.
Potir. O cupa de aur sau argint, cu picior lung ce se foloseste pentru Euharistie. Este unul din cele mai sfinte obiecte de cult si nu poate fi folosit dect de preot.
Predica. Mesaj oral de vestire si explicare a Cuvantului lui Dumnezeu.
Preoteasa. Titlu onorific ce se acorda sotiei preotului.
Presbiter (Gr. "Preot")
Presbitera (Gr.Presvytera, Sl. Matushka). vezi preoteasa.
Prescura. Paine dospita ce se foloseste in altar la Sfanta Euharistie. (Biserica Romano-Catolica foloseste paine ne-dospita).
Prohod. Slujba de inmormantare. Prohodul Domnului. Slujba alcatuita in trei stari care face parte din utrenia din Sâmbãta Mare, dar care se tine de fapt in Vinerea Mare, seara.
Pro-Naos (Gr. Nave). Incaperea centrala a bisericii unde stau credinciosii ce participa la slujbe.
Pronie. (Gr. Pronoia) Modul in care Dumnezeu chiverniseste si conduce lumea spre scopul final pentru care a fost creata, in interiorul iconimiei Sale creatoare si rascumparatoare.
Proscomidie. Slujba de pregatire a Sfintelor Daruri, ce se face inaintea Liturghiei. Prescura si vinul se asaza pe o masuta asezata in partea de Nord a altarului (proscomidiar).
Prosfora. (Gr. "Prescura")
Protosinghel. Administrator sef al Bisericii, care asista direct pe episcop. El are in grija arhivele, certificatele si documentele jurisdictiei respective.
Purcedere. Modul in care Duhul Sfant are existenta ipostatica din Tatal, principiul unitatii si izvorul comun al Dumnezeirii, Care naste pe Fiul si purcede pe Duhul.


R
Rasa. Vesmant lung, de culoare neagra, cu maneci largi, pe care il poarta preotii. Sub acest vesmant se poarta anteriul, care este un vesmant cu maneci stramte.
Revelatie. (lat. "dezvaluire") Lucrarea prin care Dumnezeu Se descopera pe Sine lumii create, mai intai prin proorocii Vechiului Testament si apoi, in mod personal, prin Fiul Sau. (Dumnezeu se descopera atat prin Cuvant, cat si prin fapte, evenimente, lucrari, semne si minuni.)
Rit Bizantin. 1) Serviciu religios in conformitate cu traditia ortodoxa. 2) Crestini care se afla sub jurisdictie Romano-Catolica si impartasesc credinta acesteia, dar savarsesc serviciul liturgic dupa modelul ortodox.
Ritual. Savarsirea unei anumite ceremonii, intr-o ordine si in mod bine stabilit (typikon).
Rugaciune (vezi Predica Sf. Ioan Gura de Aur despre rugaciune).
Rugaciunea lui Iisus (a inimii). O rugaciune scurta, ce se repeta in mod constant, ca mod de cinstire a lui Dumnezeu; traditia acestei rugaciuni a inceput in manastiri iar textul ei: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)".
Rusalii (Pogorarea Sfantului Duh) A 50-a zi dupa Pasti, cand Sfantul Duh s-a pogorat asupra ucenicilor lui Hristos. Este considerata ziua de nastere a Crestinismului
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Încuiat

Înapoi la “Mic Dictionar Ortodox”