Țările din Uniunea Europeană cumpără acum mult mai mult gaz natural lichefiat rusesc decât înainte de invazia Ucrainei

Stiri si barfe din viata interna si internationala
Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 479
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Țările din Uniunea Europeană cumpără acum mult mai mult gaz natural lichefiat rusesc decât înainte de invazia Ucrainei

Mesaj de cimaxcim »

Țările din Uniunea Europeană cumpără acum mult mai mult gaz natural lichefiat (GNL) rusesc decât înainte de invazia Ucrainei, Spania și Belgia tocmai au fost învinse de China ca cumpărători de top, potrivit analizei Global Witness a datelor Kpler. [1]

Între ianuarie și iulie 2023, țările UE au cumpărat 22 de milioane de metri cubi de GNL, față de 15 milioane de metri cubi în aceeași perioadă din 2021 – o creștere de 40%. [2] Folosind prețurile rusești ale GNL estimate de Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat pe baza valorilor comerciale spot și lunare, Global Witness estimează că achizițiile UE din 2023 vor avea o valoare de 5,29 miliarde EUR. [3]

Aceasta este o creștere mult mai accentuată decât creșterea medie globală a importurilor de GNL din Rusia, care este de 6%. Țările UE cumpără acum majoritatea aprovizionării Rusiei, sprijinind una dintre cele mai importante surse de venituri ale Kremlinului. Între ianuarie și iulie 2023, UE a cumpărat 52% din exporturile Rusiei, față de 49% în 2022 și 39% în 2021.

În martie 2023, Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a cerut statelor membre și companiilor UE să nu mai cumpere GNL rusesc. Iar ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, le-a cerut cumpărătorilor spanioli să nu semneze noi contracte rusești pentru GNL, numind situația „ absurdă” .

Cercetările recente ale Global Witness au arătat că Shell și TotalEnergies au continuat să comercializeze GNL rusesc după invazie. Analiza Global Witness din iulie 2023 a arătat că Total este cel mai mare cumpărător non-rus de gaz lichefiat din țară, cumpărând aproape 4,2 milioane de metri cubi de GNL al Rusiei de la începutul anului. Și analiza anterioară a Global Witness a arătat că între martie și decembrie 2022, Shell a cumpărat și a vândut 12% din toate exporturile Rusiei, peste 7,5 milioane de metri cubi de GNL.

Spania este acum al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc la nivel mondial, cu Belgia aproape în urmă. În primele șapte luni ale anului 2023, Spania a preluat 18% din vânzările totale ale Rusiei, în timp ce Belgia a luat 17%. China a cumpărat 20%. În aceeași perioadă din 2021, Spania s-a clasat pe locul 5, iar Belgia pe locul 7.

gnl gpl vana rusia.jpg
Jonathan Noronha-Gant, activist principal pentru combustibili fosili la Global Witness a spus:



„ Sistemul energetic al Europei pe bază de gaze fosile reprezintă un dezastru climatic și un risc de securitate, finanțând regimurile belliciste și alimentează vremea extremă mortală. Faptul că capitalele naționale cumpără mai mult GNL din Rusia decât înainte de război arată că pur și simplu nu ne mișcăm suficient de repede pentru a înlocui gazul cu surse regenerabile. Guvernele trebuie să se trezească la realitatea dependenței noastre de gazele fosile și să vină cu un plan de urgență pentru o eliminare completă – începând cu interzicerea comerțului cu gaz rusesc, care îi acoperă buzunarele lui Putin .



„ Cumpărarea gazului rusesc are același impact ca și cumpărarea petrolului rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina și fiecare euro înseamnă mai multă vărsare de sânge. În timp ce țările europene condamnă războiul, ele pun bani în buzunarele lui Putin. Aceste țări ar trebui să-și alinieze acțiunile cu cuvintele lor, interzicând comerțul cu GNL rusesc, care alimentează atât războiul, cât și criza climatică.”
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Scrie răspuns

Înapoi la “Stiri, actualitati, informatii”