Energia geotermală: o sursă de energie alternativă nouă și viabilă care să contribuie la realizarea ambițiilor climatice

Energia geotermală
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Andreea
Utilizator înregistraţ recent
Utilizator înregistraţ recent
Mesaje: 9
Membru din: 09 Dec 2019, 21:25

Energia geotermală: o sursă de energie alternativă nouă și viabilă care să contribuie la realizarea ambițiilor climatice

Mesaj de Andreea »

În căutarea continuă de combatere a schimbărilor climatice, Comisia Europeană are prioritate pentru formele noi de surse de energie neutre din punct de vedere al mediului, în special în urma dezvăluirii inițiativei sale Green Deal. Energia geotermală este o cale atât de promițătoare, iar în acest pachet de rezultate CORDIS prezentăm cea mai recentă cercetare inovatoare finanțată de UE privind energia geotermică profundă și superficială, care va permite o lansare mai rapidă, mai largă și mai eficientă a acestui potențial joc. schimbarea sursei alternative de energie.

Tehnologii industriale
Energie

© Uniunea Europeană, 2020
Energia geotermală este o sursă locală de energie care poate furniza în mod eficient consumul de energie electrică de bază sau de expediere, căldură sau o combinație a ambelor. Acesta a fost folosit deja de mii de ani de către oameni (de exemplu, scăldat în izvoare termale și încălzirea încăperilor în vremurile romane antice) și astăzi are potențialul de a oferi o alternativă reală la centralele convenționale de combustibil fosil și sistemele de încălzire care emit cantități considerabile de gaze cu efect de seră. Aceasta ar fi nu numai în Europa, ci și la nivel global, în special în țările în curs de dezvoltare. Pe lângă simpla producere de energie, rezervoarele geotermale pot acționa, de asemenea, ca situri de stocare a energiei și CO2, oferind un alt beneficiu major al tehnologiei.

Un cadru politic puternic
Comisia Europeană sprijină pe deplin cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor geotermale, finanțând proiecte de cercetare prin programul său Orizont 2020 atât pentru utilizarea directă a căldurii, cât și pentru utilizarea căldurii extrase pentru generarea de energie electrică, axată pe reducerea costurilor și îmbunătățirea performanței.

Istoric, nivelurile de finanțare pentru această formă de energie regenerabilă au fost deosebit de mici în comparație cu alternative, precum eoliană, solar și biomasă, dar a crescut recent. De exemplu, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) a UE, care gestionează aproape toate proiectele din acest pachet de rezultate specific, are un buget total de 172 de milioane EUR alocat energiei geotermale.

Acum, în urma anunțului acordului verde dedicat al Comisiei, în care Comisia a stabilit ambiția ca Europa să devină primul continent neutru din carbon până în 2050, impulsul de a dezvolta și de a implementa tehnologiile geotermice în cele din urmă ca un concurent viabil și serios ca parte din mixul energetic al UE va crește doar în continuare.

Doisprezece proiecte cu adevărat de urmărire
În acest pachet de rezultate, prezentăm 11 rezultate complete ale CORDIS în articole scurte despre cele mai recente proiecte de energie geotermică finanțate de UE, plus o scurtă introducere la o inițiativă încă în curs de desfășurare, dar foarte promițătoare, GEOTHERMICA. Aceste 12 proiecte acoperă întregul spectru de cercetare în domeniul energiei geotermale și oferă o imagine de ansamblu holistică a principalelor priorități pentru dezvoltarea și investițiile ulterioare în aceste tehnologii, astfel încât acestea să devină o sursă vitală de energie alternativă pentru Europa.

În special, proiectul DEEPEGS a efectuat teste de foraj de succes în Islanda și nu numai pentru a ajuta la dezvoltarea sistemelor geotermale îmbunătățite care vor aduce energia geotermală de la un străin la un jucător major, în timp ce proiectul GEMex lucrează cu cercetători mexicani pentru a evalua și caracteriza două site-uri în Centura vulcanică trans-mexicană pentru a propune mijloace eficiente și realizabile pentru valorificarea potențialului geotermic al Mexicului.

Între timp, SURE a testat utilizarea forajului cu jet radial de apă ca mijloc de îmbunătățire a importanței și viabilității economice a puțurilor geotermale, iar proiectul GeoWell a dezvoltat și testat tehnologii noi, fiabile, economice și sigure pentru mediu pentru proiectarea, completarea și monitorizarea înalte -temperatură puțuri geotermale.

În cele din urmă, proiectele Cheap-GSHPs, GEOCOND și GEOTeCH au investigat și au îndreptat noi orientări pentru modul în care energia geotermală poate fi utilizată ca sursă de energie curată pentru încălzirea și energia clădirilor, în timp ce proiectul MATChING a condus eforturile europene de reducere a cererii de apă de răcire prin tehnologii inovatoare în centralele termoelectrice și geotermale.

Sursa:https://cordis.europa.eu/article/id/415 ... -ambitions

Scrie răspuns

Înapoi la “Energia geotermală”