Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea unui grup la hidrocentrala Stejaru, proiect total de 75 milioane euro

Energia hidroelectrică
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Andreea
Utilizator înregistraţ recent
Utilizator înregistraţ recent
Mesaje: 9
Membru din: 09 Dec 2019, 21:25

Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea unui grup la hidrocentrala Stejaru, proiect total de 75 milioane euro

Mesaj de Andreea »

Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a anunţat marţi că a finalizat procesul de retehnologizare a hidroagregatului (HA) nr. 6 de la hidrocentrala Dimitrie Leonida (Stejaru), care are acum o putere de 55,05 MW, iar costul total de realizare a lucrărilor la cheie pentru întreaga centrală este de circa 75 milioane de euro.


”Având la acest moment o putere instalată de 60,14 MVA şi o putere maximă disponibilă la cupla turbinei de 55 048,8 kW (55,05 MW), grup generator complet retehnologizat este primul predat pentru operarea comercială din cele şase hidroagregate de la Stejaru. HA6 intră, odată cu finalizarea lucrărilor, într-un nou ciclu de viată, beneficiind totodată, de o creştere a puterii de la 50 la 55 MW. Probele efectuate certifică faptul că agregatul funcţionează la parametrii proiectaţi, însă probe de performanţă vor continua pe parcursul întreg anului 2020, în paralel cu exploatarea comercială”, arată compania într-un comunicat.

Pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru s-a semnat în anul 2015 contractul de lucrări nr.1008/2015 între Hidroelectrica şi asocierea Romelectro & Litostroj Power doo Slovenia.

”Contractul, de tip EPC (Engineering, procurement, construction and commissioning) include retehnologizarea tuturor instalaţiilor şi echipamentelor din perimetrul de exploatare Stejaru, respectiv: casa vanelor fluture şi conductele forţate, centrala şi staţiile exterioare din nodul de sistem de 220kV/ 110kV”, arată compania.

Costul total de realizare a lucrărilor la cheie este de circa 75 milioane de euro.

”Valoarea totală a investiţiei acoperind hidroagregatul, instalaţiile sale auxiliare şi instalaţiile de racordare până în punctul de conectare la Sistemul Energetic Naţional este de 9,977 milioane euro. Este o lucrare importantă nu doar pentru Hidroelecrica, ci şi pentru SEN. Este nevoie să continuăm investiţiile, să ne securizăm obiectivele din portofoliu şi să introducem agregatele într-un nou ciclu de viaţă şi de exploatare comercială. Ne-am propus ca Hidroelectrica să dea un exemplu de pereverenţă în ceea ce priveşte activitatea de investiţii, modernizare şi retehnologizare. În acest spirit, ne dorim ca lucrările la hidroagregatul la hidroagregatul 5, următorul pe lista de retehnologizare de la Stejaru, să fie făcute într-un ritm alert”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Centrala hidroelectrică Stejaru (redenumită în 1990 CHE Dimitrie Leonida) este principala centrală din schema hidroelectrică a râului Bistriţa. Centrala dispune de şase hidroagregate de tip Franscis puse în funcţiune în perioada 1960-1962, cu o putere instalată de 210 MW (4x 27,5MW+ 2x50MW).

Energia medie de proiect este de 434,5 GWh/an (394 GWh/an iniţial, suplimentaţi în 1970 cu 40,5GWh/an la punerea în funcţiune a captării secundare Taşca).

Sursa:https://www.news.ro/economic/hidroelect ... 1419313695

Scrie răspuns

Înapoi la “Energia hidroelectrică”