5 sfaturi pentru a economisi energia electrica in casa

Energia si casa, Moduri de economie a curentului electric si nu numai...
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Andreea
Utilizator înregistraţ recent
Utilizator înregistraţ recent
Mesaje: 9
Membru din: 09 Dec 2019, 21:25

5 sfaturi pentru a economisi energia electrica in casa

Mesaj de Andreea »

Economisirea energiei electrice nu se refera doar la valorile mai scazute ale facturii, ci si la efectele asupra mediului inconjurator. Avertizarile specialistilor OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) vorbesc despre consecinte grave, precum cresterea temperaturilor si a frecventei fenomenelor climatice extreme.

Chiar daca aceste schimbari in clima planetei nu sunt reversibile, sta in puterea fiecaruia dintre noi sa contribuie la incetinirea incalzirii globale, printr-o serie de comportamente responsabile. Schimbarea obiceiurilor poate fi dificila, insa daca stim foarte bine ce avem de facut si care sunt principalele masuri pe care trebuie sa le luam in gospodarie pentru a reduce amprenta personala de carbon, bunele practici legate de iluminatul casnic vor deveni mult mai usor noi obiceiuri.


Foloseste cat mai mult lumina naturala
Inainte de a incepe sa schimbi becurile corpurilor de iluminat din casa, incearca sa identifici camerele in care nu beneficiezi de prea multa lumina naturala si motivele pentru care se intampla acest lucru. Este posibil sa fi decorat ferestrele cu niste perdele cu textura prea densa, care nu lasa sa treaca suficienta lumina, sau poate ca peretii camerei sunt vopsiti in culori prea inchise, care intuneca atmosfera.

In absenta luminii naturale, productivitatea ta scade si riscurile dezvoltarii problemelor de vedere cresc, ca sa nu mai spunem ca o incapere intunecata, mohorata, este rareori un loc placut si confortabil.

Daca locuiesti la casa, ai putea incerca sa obtii mai multa lumina naturala in camera marind golul de fereasta, iar aceasta modificare s-ar traduce si prin marirea vizuala a spatiului. La bloc, insa, cea mai simpla solutie este sa optezi pentru perdele din tesaturi transparente si jaluzele in culori deschise. De asemenea, intr-o incapere cu peretii albi sau vopsiti intr-o alta culoare deschisa, in care decorul contine si oglinzi plasate in dreptul ferestrelor, lumina se reflecta mai bine.

Inlocuieste becurile incandescente cu becuri economice
Becurile economice, cunoscute si ca becuri fluorescente compacte (CFL) consuma de patru ori mai putina energie electrica decat cele clasice, incandescente. In plus, au o durata de viata mai mare si ofera o lumina calda, asemanatoare celei oferite de becurile incandescente. Rezista mai mult daca nu sunt aprinse si stinse in mod repetat, asa ca e preferabil sa le instalezi in camere unde obisnuiesti sa desfasori activitati pe perioade mai mari de timp (in bucatarie sau in birou).

Reciclarea acestor becuri presupune insa multa atentie: deoarece contin mercur, pot fi aruncate doar in punctele speciale de colectare.

Foloseste becuri cu LED
Becurile cu LED au, in prezent, cea mai mare eficienta energetica, utilizand doar 10% din energia electrica necesara becurilor clasice. Nu contin materiale periculoase, se aprind repede si ating eficienta luminoasa maxima imediat, insa au un pret mai ridicat decat al becurilor fluorescente. Aceste tipuri de becuri sunt foarte potrivite si atunci cand vrei sa delimitezi anumite zone din casa (daca ai, de exemplu, o garsoniera open space), pentru ca pot emite atat lumina alba, cat si colorata.

Stinge lumina cand nu stai in camera
Chiar daca iesi doar pentru cateva minute, incearca sa nu lasi luminile aprinse (si nici aparatele electrice) cand parasesti o incapere. De asemenea, nu lasa calculatorul pornit in timpul noptii si nu uita incarcatorul telefonului in priza, pentru ca va continua sa consume curent electric.

Economisirea energiei electrice nu este benefica doar pentru mediu sau pentru bugetul tau, ci iti va imbunatati si calitatea vietii. Odata ce iti asumi misiunea de a reduce amprenta personala de carbon, te vei simti mai motivat sa petreci mai mult timp in aer liber, pentru a beneficia de mai multa lumina naturala, si-ti va oferi impulsul necesar pentru a face mici modificari care-ti vor infrumuseta decorul locuintei.

Scrie răspuns

Înapoi la “Energia si casa”