Transnistria va apela la Rusia pentru asistență pe fondul presiunilor din partea Moldovei

Stiri si barfe din viata interna si internationala
Scrie răspuns
Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 442
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Transnistria va apela la Rusia pentru asistență pe fondul presiunilor din partea Moldovei

Mesaj de cimaxcim »

Republica nerecunoscută a Transnistriei va solicita asistență din partea Rusiei pe fondul presiunii tot mai mari din partea Moldovei în temeiul unei decizii luate la un congres al parlamentarilor care a avut loc miercuri la Tiraspol.
Moldova and Transnistria.png
Rezoluția adoptată la congres, inițiată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky cere „să se adreseze Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei pe fondul presiunii tot mai mari din partea Moldovei, având în vedere că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc în separatistul nerecunoscut. republică, că menținerea păcii rusești în regiunea Nistrului a avut succes și că Rusia a acționat ca mediator pentru discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol”.

Documentul solicită, de asemenea, șefului ONU, Comunitatea Statelor Independente (CSI), Parlamentul European, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și alte organizații să prevină orice escaladare ulterioară între cele două capitale și să contribuie la revigorarea unui dialog cu drepturi depline între malurile nistrului. „Transnistria va lupta cu insistență pentru identitatea sa, drepturile și interesele poporului transnistrean și nu va renunța la protejarea lor, în ciuda oricărui șantaj sau presiuni externe”, se arată în rezoluție.

La congresul de astăzi au participat peste 600 de parlamentari, oficiali municipali și rurali, precum și legiuitori care au înființat Transnistria în 1990.

Relațiile dintre băncile nistrului s-au răcit dramatic după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte al Republicii Moldova în 2020. Ea a făcut mai multe declarații dure cu privire la Tiraspol și a spus că, spre deosebire de foștii lideri ai țării, nu are de gând să se întâlnească cu Krasnoselsky. Tensiunile au escaladat la începutul acestui an, după ce Chișinăul a decis să impună taxe pentru importurile transnistrene prin Moldova.

Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 442
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Re: Transnistria va apela la Rusia pentru asistență pe fondul presiunilor din partea Moldovei

Mesaj de cimaxcim »

Apelul de ajutor de la Moscova a alimentat comparațiile cu februarie 2022, când militanții susținuți de ruși din estul Ucrainei au cerut protecție împotriva a ceea ce au spus că sunt atacuri și bombardamente necruțătoare ale forțelor de la Kiev.

"De la Chișinău, lucrurile arată calm... Nu există pericol de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Aceasta este o altă campanie de creare a isteriei", au spus aceștia într-o postare pe Telegram.

Moldova a acuzat Kremlinul că stârnește tensiunile în Transnistria, o regiune în principal rusofonă, care depinde foarte mult de Moscova pentru sprijin.

De când Moscova și-a început atacul pe scară largă asupra Ucrainei, Chișinăul este îngrijorat că Kremlinul ar putea folosi Transnistria pentru a deschide un nou front în sud-vest, în direcția Odesa.

Mica regiune a fost zguduită de explozii inexplicabile în 2022 despre care analiştii militari cred că ar fi fost o încercare a Rusiei de a trage regiunea în conflict.

Apoi, în martie 2023, conducerea pro-rusă a Transnistriei a acuzat Kievul de o tentativă de asasinat asupra liderului lor, acuzație pe care Ucraina a respins-o.

Kremlinul are aproximativ 1.500 de soldați staționați permanent în regiune și a avertizat Ucraina și Moldova că atacul lor ar avea consecințe grave.

Rusia susține în continuare economia Transnistriei cu livrări de gaze gratuite, dar republica separatistă s-a trezit din ce în ce mai izolată de Moscova de la conflictul din Ucraina.
(TELEGRAM)
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Scrie răspuns

Înapoi la “Stiri, actualitati, informatii”