Elon Musk dă în judecată OpenAI și Sam Altman pentru că ar fi renunțat la misiunea non-profit

Stiri din lumea IT
Scrie răspuns
Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 442
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Elon Musk dă în judecată OpenAI și Sam Altman pentru că ar fi renunțat la misiunea non-profit

Mesaj de cimaxcim »

Elon Musk , cofondatorul OpenAI, a dat în judecată compania, colegii săi co-fondatori, companiile asociate și alte persoane neidentificate. El susține că, urmărind profituri, aceștia încalcă statutul OpenAI ca organizație non-profit și acordurile contractuale fundamentale pentru a dezvolta AI „în folosul umanității”.

OpenAI.jpg
OpenAI este un institut de cercetare a inteligenței artificiale format din corporația cu scop lucrativ OpenAI LP și compania-mamă, organizația non-profit OpenAI Inc. Compania, considerată un concurent al lui DeepMind, efectuează cercetări în domeniul IA cu scopul declarat de a promova și dezvolta IA prietenoasă într-un mod de care să beneficieze întreaga omenire. Organizația a fost înființată la San Francisco[8][9] la sfârșitul anului 2015 de Elon Musk, Sam Altman și alții, care au promis împreună un miliard de dolari SUA. Musk a demisionat din consiliul de administrație în februarie 2018, dar a rămas finanțator. În 2019, OpenAI LP a primit o investiție de 1 miliard de dolari SUA de la Microsoft.

Procesul susține că OpenAI a devenit o „filială de facto cu sursă închisă” a Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari și deține un pachet de 49 la sută. Microsoft folosește tehnologia OpenAI pentru a alimenta instrumente AI generative, cum ar fi Copilot .

Potrivit dosarului, sub actualul consiliu al OpenAI, se presupune că dezvoltă și perfecționează o inteligență generală artificială (AGI) „pentru a maximiza profiturile pentru Microsoft, mai degrabă decât în ​​beneficiul umanității. Aceasta a fost o trădare cruntă a Acordului de fondare.”

Costumul definește AGI ca „o mașină care are inteligență pentru o mare varietate de sarcini precum un om”. Musk susține în proces că GPT-4, care se presupune că este „mai bun la raționament decât oamenii obișnuiți”, este echivalent cu AGI și este „un algoritm proprietar Microsoft de facto”.

Musk și-a exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la AGI. El susține că tehnologia teoretică pune „o amenințare gravă la adresa umanității”, în special „în mâinile unei companii închise, cu scop profit, precum Google”.

Potrivit dosarului, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și colegul co-fondator Greg Brockman, l-au convins pe Musk să-i ajute să înceapă organizația non-profit și să-și finanțeze operațiunile inițiale, în încercarea de a contracara progresele Google în spațiul AGI cu DeepMind . El a menționat că acordul lor inițial a cerut ca tehnologia OpenAI să fie „disponibilă în mod liber” publicului. Musk susține că a donat 44 de milioane de dolari organizației nonprofit între 2016 și 2020 (a demisionat din funcția de membru al consiliului OpenAI în 2018). După cum relatează TechCrunch , Musk a spus anterior că i s-a oferit o participație în filiala pentru profit a OpenAI, dar a respins-o din cauza „o poziție de principiu”.

Muskl, desigur, are ceva piele în joc. De la debutul public al ChatGPT al OpenAI, în noiembrie 2022, a existat o luptă între giganții tehnologici pentru a oferi cele mai bune instrumente AI generative. Musk s-a alăturat acelei curse de șobolani când compania sa de AI, xAI, a lansat anul trecut rivalul ChatGPT Grok către abonații Premium+ de pe rețeaua sa de socializare X.

Când Altman a revenit rapid la putere după ce consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat în mod șocant în noiembrie, se spune că a numit un nou grup de directori care este mai puțin tehnic și mai concentrat pe afaceri. Microsoft a fost numit observator fără drept de vot. „Noul consiliu a fost format din membri cu mai multă experiență în întreprinderi sau politică centrate pe profit decât în ​​etica și guvernanța AI”, susține procesul.

Procesul îi acuză pe pârâți de încălcarea contractului, încălcarea obligației fiduciare și practici comerciale neloiale. Musk caută un proces cu juriu și o hotărâre care să oblige OpenAI să-și respecte misiunea inițială non-profit. El dorește, de asemenea, să fie interzis să monetizeze tehnologia pe care a dezvoltat-o ​​ca organizație non-profit, în beneficiul conducerii OpenAI, precum și al Microsoft și al altor parteneri.

Se spune că autoritățile de reglementare a concurenței din SUA , Marea Britanie și Uniunea Europeană examinează parteneriatul OpenAI cu Microsoft. S-a raportat săptămâna aceasta că Securities and Exchange Commission investighează dacă OpenAI a indus în eroare investitorii. Mai multe organizații de știri au dat în judecată și OpenAI și Microsoft , pretinzând că ChatGPT își reutilizează munca „verbatim sau aproape literal” fără atribuire, încălcându-le drepturile de autor în acest proces.


Inteligența artificială în forma sa actuală se bazează pe însuşirea angro a culturii existente, iar ideea că este de fapt inteligentă ar putea fi periculoasă

Mulți algoritmi de învățare automată funcționează ca „cutii negre”, ceea ce înseamnă că procesele lor de luare a deciziilor nu sunt ușor de înțeles sau explicat. Această lipsă de transparență ridică îngrijorări cu privire la responsabilitate, deoarece deciziile luate de acești algoritmi pot avea consecințe semnificative în lumea reală. Reglementarea transparenței și explicabilității sistemelor de învățare automată este crucială pentru construirea încrederii și asigurarea luării deciziilor etice.

Modelele de învățare automată sunt vulnerabile la atacuri adverse, în care actorii rău intenționați manipulează în mod intenționat datele de intrare pentru a înșela sau a perturba funcționalitatea sistemului. Fără o reglementare adecvată, aceste atacuri pot avea consecințe grave, compromițând securitatea, integritatea și fiabilitatea.

Potrivit lui Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX, inteligența artificială este mai letală decât armele nucleare: „

"IA este mult mai periculoasă decât armele nucleare”, a declarat el. În mod similar, Stephen Hawking ne-a avertizat pe toți că impactul AI. ar putea fi catastrofal dacă progresul său rapid nu este strict și moral reglementat.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Scrie răspuns

Înapoi la “Stiri din lumea IT”