Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Stiri si barfe din viata interna si internationala
Scrie răspuns
Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 434
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Mesaj de cimaxcim »

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat la Washington de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, și omologul său american, Dan Brouillette.
centrala de la Cernavodă.jpg
„În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă și toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare și astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4. Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.




„În plus față de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanțare la realizarea acestor unități 3 și 4, am mai semnat un Memorandum între România și Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanțare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie - și aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale - și proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental și cu un Memorandum cu finanțări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanțare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.

„Tot astăzi am mai avut o întâlnire și la fondul american de investiții USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare și de acolo avem vești foarte bune, așa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există și de acolo voință pentru a finanța Unitatea 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai spus ministrul economiei.

sursa:digi24.ro
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Scrie răspuns

Înapoi la “Stiri, actualitati, informatii”