Mic Dictionar Ortodox © A, B, C

Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 434
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

Mic Dictionar Ortodox © A, B, C

Mesaj de cimaxcim »

A
Abstinenta (Gr. Nisteia). O practica de penitenta care consta din renuntarea voluntara la diferite alimente sau activitati lumesti, din motive religioase. Postul reprezinta o forma a abstinentei. (vezi Post).
Acatist (Gr. Akathistos). Un imn de lauda alcatuit din douazeci si patru de versuri, dedicate Maicii Domnului. Imnul este impartit in patru parti, fiecare cantandu-se in una din Vinerile Postului Mare. In cea de a cincea Vineri, se canta intregul imn in amintirea minunii Fecioarei din Constantinopol (anul 626).
Acolit O persoana care ajuta preotul in timpul serviciilor religioase. In Biserica timpurie, adultii indeplineau aceasta functie, dar in ziua de azi este indeplinita de copiii de altar.
Adormirea Maicii Domnului. Sarbatoare ce se tine pe data de 15 August si comemoreaza adormirea Sfintei Fecioare.
Aer (Sl. Vozdukh). Cel mai mare dintre cele trei valuri folosite pentru acoperirea potiruluisi a discului in timpul Euharistiei. Reprezinta valul in care a fost invelit trupul luiHristos. In timpul citirii Crezului, preotul clatina Aerul, simbolizand cutremurul ce a avut loc la rastignire si Pogorarea Sfantului Duh.
Agapa. Cina Dragostei, ce avea loc in Biserica timpurie si despre care vorbeste Sf. ApostolPavel in (I Cor. 11: 20 34). Agapa este si numele Vecerniei ce se tine in dupa-amiaza zilei de Pasti. Credinciosii isi exprima dragostea frateasca, dandu-si sarutul pacii, in amintirea lui Hristos cel ce a inviat.
Aghiazma (Gr. Agiasmos). Apa sfintita cu care sunt stropiti oamenii sau obiecte ale vietii de zi cu zi ce le apartin. Aghiazma Mare se sfinteste de Boboteaza (6 Ianuarie).
Agnet (Gr. Amnos). Simbolul jertfei lui Hristos (Ioan 1:29). In liturghia ortodoxa, agnetul este prima particica ce se scoate din prescura inscrisa cu literele ICXC NIKA (abreviere de la Iisus Hristos invinge).
Agrapha (Gr.). Cuvinte sau fapte ale lui Hristos, care nu au fost scrise in Evanghelii (Ioan 21:25).
Alfa si Omega. Prima si ultima litera din alfabetul grecesc, simbolizand inceputul si sfarsitul, sau eternitatea si divinitatea lui Hristos (Apoc. 1:8). Aceste doua litere reprezinta totodata monograma lui Hristos.
Aliluia. (ebr.) Laudat sa fie Domnul.
Altar (Gr. hieron; Sl. prestol). In arhitectura bisericilor ortodoxe, acest termen reprezinta partea sanctuarului despartita de restul bisericii de catre iconostas.
Amin. Cuvant de origine ebraica ce se traduce "Asa sa fie".
Amvon (Gr. Pulpit, Sl. Amvon). Podiumul sau platforma din fata iconostasului de unde se citeste Evanghelia, se tine predica si se spune Rugaciunea Amvonului.
Analogion. (Gr.- Sl. analoy). Un stativ de lemn ce se tine langa usa de Sud a altarului si pe care se pune Evanghelia spre a fi citita, iar uneori o icoana.
Anatema. O suspendare duhovniceasca prin care Biserica poate exclude o persoana din comunitate, care s-a facut vinovata de lepadarea de credinta sau de un pacat de moarte. Biserica mai poate pronunta anatema si impotriva dusmanilor credintei, ereticilor si tradatorilor; aceasta se face in cadrul unei slujbe speciale ce se tine in Duminica Ortodoxiei (prima din Postul Mare).
Ancorit (Gr. Anachoritis) Un calugar solitar sau sihastru. O persoana care se retrage din lume pentru a trai o viata solitara in liniste si rugaciune continua.
Anteriu (Gr. Anteri; Sl. Podrasnik) Vesmant preotesc cu maneci stramte ce se poarta sub rasa. Simbolizeaza moartea fata de cele lumesti a preotului si dedicarea sa catre Dumnezeu.
Antidoron (Gr.: "in loc de dar") O particica din anafura ce se imparte credinciosilor dupa Euharistie. La inceput, ea se dadea celor ce nu puteau primi cuminecatura, dar in ziua de astazi se ofera tuturor credinciosilor.
Antifon. 1) Un scurt vers din Scriptura, indeosebi din Psalmi, care se citeste sau canta in timpul serviciului religios. 2) Orice vers sau imn cantat de cor sau cantaret, ca raspuns catre preot sau diacon.
Antimis. O bucata de panza sau matase de forma dreptunghiulara, pe care este reprezentata punerea in mormant a Mantuitorului, cei patru evanghelisti, si pasaje scripturale legate de Euharistie. Antimisul trebuie sfintit de episcop si se afla tot timpul pe masa altarului. Sfanta Liturghie (si niciuna din Sfintele Taine) nu poate fi savarsita intr-o biserica ce nu are antimis.
Apanthisma (Gr. "buchet de flori") Culegere de rugaciuni, dintre care multe au fost scrise de Sfintii Parinti, pe care le-a adunat Cuv. Nicodim Aghioritul. Publicata intaia data la Constantinopol in 1799.
Apocrife. Unele carti sau evanghelii, nerecunoscute de Biserica. Unele dintre ele au fost scrise la date mult mai tarzii si atribuite unor personalitati importante ale crestinismului si poarta titluri ce pot duce in eroare (pseudepigrapha).
Apodosis (Odovanie). O sarbatoare ce urmeaza unei alte sarbatori importante, la un interval de zile bine determinat. (Inaltarea este apodosis-ul Invierii, dupa 40 de zile).
Apofatism (Gr. "negatie") Teologia apofatica sau calea negativa este o modalitate de cunoastere a lui Dumnezeu, care afirma ceea ce nu este Dumnezeu, in loc sa afirme ceea ce este El.
Apolinarie. Episcopul Laodiceei care a trait in a doua jumatate a secolului IV si care a pornit erezia ce ii poarta numele si care nega prezenta unui suflet uman in Hristos.
Apologeti (Gr. "aparatori"). Sfinti si alti crestini care au aparat credinta Bisericii fata de cei din afara, prin prezentarea, explicarea si justificarea credintei noastre. Apologetica este stiinta teologica de a prezenta, explica si a justifica ratiunea credintei noastre.
Apolytikion. (Gr.) Rugaciunea si binecuvantarile de incheiere a unei slujbe.
Arhangheli. Un ordin ingeresc de mare importanta; ei sunt numiti si capeteniilor cetelor ingeresti.
Arhidiacon. Un diacon de rang mai inalt, care slujeste deobicei pe langa un episcop.
Arhidioceza. Un grup mai mare de biserici ce se afla sub jurisdictia unui arhiepiscop.
Arhiepiscop. Un episcop cu jurisdictie mai extinsa, cum ar fi o arhidioceza sau o arhiepiscopie.
Arhimandrit. Un preot calugarit, ce se afla la conducerea unei manastiri, sau care slujeste pe langa un episcop. In traditia Bisericii Ruse, arhimandritii au dreptul de a purta mitra.
Arianism. Erezie pornita de Arius (256-336), care afirma ca la început Fiul a fost creat de catre Tatal si apoi împreuna cu Tatal a creat lumea. Consecinta ar fi ca Fiul este o fiinta creata si nu Dumnezeu.
Ascet. O persoana (de obicei calugar) care practica o disciplina trupeasca si sufleteasca riguroasa, insufletita de dragostea catre Dumnezeu si care isi petrece viata in rugaciune, si cugetare asupra cuvintelor si faptelor Dumnezeiesti.( citeste articol despre asceza)
Asterisk (Gr. "stelute", Sl. Zvezditsa). Un vas cu doua benzi metalice incrucisate, care se asaza pe disc si peste care se pune valul, spre a nu atinge particelele Euharistice.
Ateism. (Gr.) Negare a existentei Dumnezeiesti. In general, ateii accepta numai lumea materiala si fizica, sau numai ceea ce poate fi explicat prin ratiune.
Autocefalie (Gr.). Statutul unei Biserici Ortodoxe care se auto-guverneaza si are dreptul de a-si alege singura Inaintestatatorul (chefalos).
Autonomie (Gr.) O Biserica ce se auto-guverneaza, dar care are un conducator confirmat de o jurisdictie superioara (de obicei o patriarhie).
Axios (Gr. "vrednic"). O exclamatie care se face la hirotonisire si care simbolizeaza vrednicia de a deveni un membru al clerului.
B
Baptistria. O incapere speciala, de forma unui bazin, care se gasea in Biserica timpurie si unde se savarsea botezul.
Bethlehem. (ebr. Beit-Lehem = Casa Pâinii): cetate la 8 km sud de Ierusalim. Locul de nastere a regelui David si al lui Iisus Hristos.
Bigamie. Contractarea unei noi casatorii, inainte ca cea anterioara sa fie incheiata; un act care este total interzis de Biserica.
Biserica Armeneasca. O denominatie monofizita care s-a rupt de Biserica Ortodoxa in anul 451.
Bizantin. (Adj.) Referitor la Byzantium, vechi oras grecesc asezat pe Bosfor si devenit mai apoi (anul 331) capitala Imperiului Roman de Rasarit cu numele de Constantinopol.
Blasfemie (Hula). Cuvinte rele la adresa lui Dumnezeu, Fecioarei Maria sau a Sfintilor. Hula la adresa Sfantului Duh este considerata "pacat de moarte", pentru ca se considera ca aceasta face imposibila mantuirea (Matei 12:31).
Boboteaza. Praznic la care se serbeaza botezul lui Iisus Hristos in Iordan si aratarea lui Dumnezeu in Sfanta Treime.
Botez. O Sfanta Taina instituita de insusi Hristos, care reprezinta curatirea duhului prin apa (Ioan 3:5). Botezul Ortodox este savarsit de un preot, sau situatii speciale, de un laic (aerobaptismos) prin trei scufundari complete si prin pronuntarea numelui persoanei impreuna cu numele Sfintei Treimi. Dupa Botez, urmeaza imediat mirungerea.
Bunavestire (Gr. Evangelismos). Sarbatoare ortodoxa, ce se tine pe data de 25 Martie si care comemoreaza vizita Arhanghelului Gabriel, pe care a facut-o Fecioarei Maria, pentru o a anunta ca a fost aleasa ca sa devina Maica Domnului (Luca 1:26-33).

C
Cadelnita (Gr. Thymiato; Sl. kadillo). Un vas de metal agatat cu lantisoare, in care se arde tamaie. Cei 12 clopotei ai cadelnitei, reprezinta mesajul celor 12 Apostoli.
Caldura. Apa calda folosita de preot in timpul Euharistiei, care se adauga vinului in potir si reprezinta apa ce acurs din coasta strapunsa a lui Hristos, dupa ce a fost rastignit.
Calendar Ortodox (Gr. Hemerologion). Un sistem de stabilire a datelor sarbatorilor bisericesti. Anul ortodox incepe pe data de 1 Septembrie. Multe din bisericile autocefale ortodoxe folosesc calendarul Julian (de tip vechi), in timp ce alte biserici au adoptat in 1924 calendarul Gregorian. Cu toate acestea, Invierea si celelalte sarbatori ale caror data este determinata de cea a Invierii sunt serbate impreuna de toate bisericile ortodoxe.
Calugar (vezi monah).
Canoane Apostolice. O culegere de 85 de hotarari de importanta ecleziala, care se refera in special la hirotonirea si codul de conduita a clerului. Biserica noastra crede ca ele au fost alcatuita de catre Parintii Apostolici.
Canoane. (Gr. "regula, masura") 1) Lege a Bisericii, ce contine diferite reguli, decrete ecleziastice sau definiri ale unor notiuni teologice sau legate de modul de viata crestinesc.(citeste articol) 2) Canonul Scriptural este lista tuturor scrierilor pe care Biserica le considera ca sunt de inspiratie divina. 3) Canonul liturgic este totalitatea materialelor folosite in liturghia ortodoxa.
Canonizare. Declararea oficiala a unui crestin decedat ca sfant; el trebuie onorat iar exemplul vietii lui (ei) este de urmat de catre crestini.
Capela (Gr. Parekklisi[on]; Sl. Chasovnya). O cladire mica (sau o camera) atasata unei biserici si in care se afla un altar si care serveste strict pentru slujbe religioase. Capelele pot apartine unor biserici, dar si unor persoane fizice sau institutii.
Carti de Slujba. Carti ce contin slujbe, imne, si rugaciuni pentru serviciile religioase: Evanghelia, Apostolul, Psaltire, Triodul, Penticostarul, Meneiurile (12), Ceaslovul, Slujbelnicul si altele.
Catafatism. Teologia catafatica arata ceea ce este Dumnezeu in raport cu realitatile create, vazute. Dumnezeu este deci cunoscut din prezenta si din lucrarile Sale in Creatie.
Catapeteasma. (vezi iconostas)
Catedrala. (Gr. "scaunul principal") Biserica principala a unei jurisdictii (episcopie sau arhidioceza).
Catehism. O culegere de invataturi dogmatice, care este de obicei prezentata sub forma de intrebari si raspunsuri.
Catehumen. In Biserica Timpurie, o persoana care s-a convertit la crestinism, dar care nu a fost botezata inca. Catehumenii puteau participa la prima parte a Liturghiei (Liturghia Catehumenilor), dupa care trebuiau sa paraseasca biserica si sa astepte afara.
Catolic. (Gr.Katholike Sl. Sobornaya) Vechi cuvant grec ce inseamna "universal" si care descrie universalitatea Evangheliei lui Hristos. Biserica Apuseana incearca acapararea termenului, intitulandu-se Biserica Catolica.
Ceaslov (Gr. Horologion, Sl. Chasoslov). Carte liturgica, ce contine slujbele pentru diferite ore ale zilei (Utrenie, Pavecernita, Vecernie, etc.)
Celibat. Mod de viata fara casatorie. Spre deosebire de preotii romano-catolici, cei ortodocsi se pot casatori, inainte insa de a fi hirotonisiti. Episcopii sunt alesi numai din randurile clerului monahal.
Chivot (Tabernaclu). OUn obiect de cult din metal ce se tine pe masa altarului, si unde se pastreaza Sfintele Daruri, pentru cei bolnavi sau pentru Liturghia Darurilor Inainte Sfintite, din timpul Postului Mare.
Cina cea de Taina (Gr. Mystikos Deipnos; Sl. Taynya Vercherya). Cea din urma cina a lui Hristos cu Apostolii, care a avut loc in "Odaia de sus". La aceasta cina, El a instituit taina Euharistiei.
Citet (Gr. Anagnostis, Sl. Chitets). Persoana care citeste din Apostol, canta si da raspunsurile catre preot. De obicei este numit de catre episcop.
Condac (Gr. Kontakion) Imn liturgic care reprezinta o forma prescurtata a intelesului praznicului zilei respective. Se canta dupa a sasea oda a Canonului liturgic. Sf. Roman Melodul este cel mai insemnat imnograf ortodox.
Consiliu Ecumenic (Sinod Ecumenic). Adunare a reprezentantilor Bisericii, convocate pentru a rezolva disputele doctrinale si ecleziastice. Biserica recunoaste urmatoarele sapte Consilii: 1. Niceea, in anul 325. 318 parinti prezenti. A fost condamnat Arianismul, s-a definit divinitatea lui Hristos si s-a alcatuit pentru prima data Crezul. 2. Constantinopol, in anul 381. 180 parinti prezenti. A fost condamnat Apollinarismul, s-a definit divinitatea Sfantului Duh si s-a completat Crezul. 3. Efes, in anul 431. 200 parinti prezenti. A fost condamnat Nestorianismul si a fost definit termenul Theotokos (Nascatoarea de Dumnezeu). 4. Chalcedon, in anul 451. 630 parinti prezenti. A fost condamnat Monofizitismul. 5. Constantinopol, in anul 553. 165 parinti prezenti. Au fost condamnati diversi eretici si pagani. 6. Constantinopol in anul 680. 281 parinti prezenti. A fost condamnat Monothelismul. 7. Niceea, in anul 787. 350 parinti prezenti. A fost condamnat iconoclasmul.
Copie. Cutit folosit de preot pentru a taia prescura in timpul Proscomidiei.
Coptic (Gr. "smuls din trupul ") Bisericile Orientale care s-au separat de Biserica Ortodoxa dupa cel de-al patrulea Sinod Ecumenic (451) si care urmeaza invataturile eretice ale Monofizitismului (credinta intr-o singura natura -physis- a lui Hristos).
Cristologie. O ramura a teologiei dogmatice, care studiaza credinta Bisericii si istoria invataturilor despre Hristos.
Cununii. Coronite de metal pe care preotul le pune pe capetelor tinerilor casatoriti in timpul cand se savarseste Taina Cununiei. Ele reprezinta puterea ce li se da celor doi de a deveni imparatii casei lor.
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Încuiat

Înapoi la “Mic Dictionar Ortodox”