„Cod roșu” pentru umanitate. Constatările şocante ale experţilor în domeniul climei cu privire la încălzirea globală

Stiri si barfe din viata interna si internationala
Scrie răspuns
Conectat
Avatar utilizator
cimaxcim
Administratorul site-ului
Administratorul site-ului
Mesaje: 434
Membru din: 09 Dec 2019, 05:01
Localitate: Braila
Contact:

„Cod roșu” pentru umanitate. Constatările şocante ale experţilor în domeniul climei cu privire la încălzirea globală

Mesaj de cimaxcim »

Cu efecte mai severe şi într-un ritm mai accelerat, încălzirea globală ar putea atinge un nou prag ( +1,5 grade Celsius) în jurul 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, ameninţând cu noi dezastre ''fără precedent'' omenirea lovită deja de valuri de caniculă şi inundaţii, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Cu mai puţin de trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), prezentate într-un raport dat luni publicităţii, sunt asemenea alarmei dinaintea bătăliei: oamenii sunt ''indiscutabil'' responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.


]

Raportul de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist - după unii, utopic - la cea mai pesimistă ipoteză, informează Agerpres.

În toate situaţiile, planeta ar urma să atingă pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius, în comparaţie cu epoca industrială, în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea anterioară a IPCC din 2018.

Apoi, până în 2050, creşterea va depăşi acest prag, chiar dacă umanitatea va reuşi să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Iar dacă aceste emisii nu sunt reduse drastic, pragul de +2 grade Celsius va fi depăşit în decursul acestui secol, ceea ce ar însemna eşecul Acordului de la Paris şi al obiectivului său de a limita încălzirea globală ''cu mult sub'' +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius.


CONSECINŢE IREVERSIBILE


Anumite consecinţe ale încălzirii globale sunt însă ''ireversibile'', subliniază raportul. Sub influenţa topirii gheţarilor polari, nivelul apelor oceanelor va continua să crească timp de ''secole, chiar milenii''. Mările, care au crescut deja cu 20 de centimetri din 1990, ar putea creşte în continuare cu circa 50 de centimetri până în 2100, chiar la o încălzire de +2 grade Celsius.

''Pare îndepărtat, dar milioane de copii născuţi deja vor fi încă în viaţă în secolul al XXII-lea'', a subliniat Jonathan Bamber, unul dintre autorii raportului.

Pentru prima dată, IPCC subliniază de asemenea ''că nu poate exclude'' producerea unor ''puncte de cotitură'', cum ar fi topirea calotei glaciare din Antarctica sau dispariţia pădurilor, care va duce sistemul climatic către o schimbare dramatică şi iremediabilă. Sursa:https://www.digi-world.tv/
Prostul e persoana care face de 2 ori aceeasi greseala sperand sa obtina rezultate diferite!

Scrie răspuns

Înapoi la “Stiri, actualitati, informatii”