„Liderii aliaților noștri europeni ar trebui să-și asume responsabilitatea principală pentru apărarea continentului”, a afirmat oficialul american, subliniind că realitățile strategice actuale impun o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare.
Hegseth a reiterat poziția administrației americane privind nevoia unui efort mai mare din partea Europei pentru securitatea proprie:
„2% este un început, așa cum a spus președintele Trump, dar nu este suficient. Nici 3%, nici 4%, mai mult ca 5%. Investiție reală, urgență reală.”
Presiuni pentru creșterea cheltuielilor militare
În ultimele zile, președintele Donald Trump a subliniat în mod repetat că aliații NATO trebuie să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. Această poziție vine în contextul în care, la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023, s-a decis că pragul de 2% din PIB nu mai reprezintă o simplă țintă, ci un nivel minim obligatoriu pentru statele membre.
Totodată, liderul de la Casa Albă a declarat că dorește să discute despre cheltuielile militare nu doar în cadrul NATO, ci și cu Rusia și China. Potrivit Reuters, Trump susține măsurile de denuclearizare și consideră că nu este necesar să se construiască mai multe arme nucleare.
Reacția Kremlinului
Într-un alt context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat presa occidentală că ignoră „atrocitățile forțelor armate ucrainene” în regiunea Kursk.
„Din păcate, presa occidentală continuă să ascundă crimele monstruoase ale regimului de la Kiev. Nici măcar nu oferă informații echilibrate și corecte despre aceste atrocități”, a declarat Peskov, citat de agenția TASS.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele ucrainene ar fi ținut civili în captivitate timp de șase luni și ar fi ucis aproape toți bărbații din localitatea Nikolayevo-Daryino.