Cu o creștere continuă și puternică a emisiilor de CO2, se preconizează o încălzire globala mult mai mare

Cu o creștere continuă și puternică a emisiilor de CO2, se preconizează o încălzire globala mult mai mare

Dacă societatea continuă să se bazeze pe combustibilii fosili în măsura în care o face în prezent, atunci concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă sunt de așteptat să se dubleze față de valorile preindustriale până în aproximativ 2050 și să se tripleze până în aproximativ 2100.

Emisiile de CO2, impreunaă cu creșterea celorlalte gaze cu efect de seră, au ca rezultat o încălzire medie globală de aproximativ 4,5°C până în 2100, posibil până la 6°C. .

Până în 2027, oamenii de știință, avertizează  ca temperaturile vor depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius, iar omenirea nu face suficient pentru a limita încălzirea globală, notează BBC News.

Prediecțiile privind incalzirea globala, bazate pe modele climatice operate într-un număr mare de centre de cercetare din întreaga lume, sunt în general de acord cu o încălzire atmosferică mai mare pe uscat decât peste oceane și o încălzire mai mare la latitudini nordice înalte decât la tropice.

Incălzire globală viitoare este strâns legată de emisiile de CO2. De exemplu, pentru a avea o șansă de 50:50 de a menține temperaturile medii globale cu cel mult 2°C peste nivelurile preindustriale, CO2 total emis de activitățile umane (luând în considerare și efectele altor gaze) ar trebui să rămână  între 820 și 950 de miliarde de tone de carbon. Până acum, omenirea a emis cu mult peste jumătate din această cotă: între 1870 și 2013 emisiile cumulate au fost de 530 de miliarde de tone. Cota rămasă este echivalentă cu aproximativ 30 de ani de emisii actuale. Pentru a rămâne în limitele unei astfel de cote de carbon, reducerile globale pe termen lung ale emisiilor ar trebui să fie în medie între 5,5% și 8% pe an, ținând cont de timpul necesar pentru a inversa creșterea actuală a emisiilor.

sursa:science.orgCu o creștere continuă și puternică a emisiilor de CO2, se preconizează o încălzire globala mult mai mare