Ibuprofen și alte analgezice comune din deșeurile de hârtie.

Ibuprofen și alte analgezice comune din deșeurile de hârtie.

Cercetătorii de la Universitatea din Bath au folosit terebentina pentru a produce precursori chimici ibuprofenului și a altor analgezice comune din deseurile de hartie.

Este probabil corect să spunem că atunci când majoritatea oamenilor evocă imagini ale industriei farmaceutice, nu există adesea o asociere între producția de medicamente care salvează vieți și declinul mediului. Dar, potrivit unui studiu din 2019 realizat de The Conversation , companiile farmaceutice produc mai multe tone de echivalent de dioxid de carbon per milion de dolari decât industria auto. „După calculele noastre, piața farmaceutică este cu 28 la sută mai mică, dar cu 13 la sută mai poluantă decât sectorul auto”.

Din fericire, un grup de oameni de știință de la Universitatea din Bath din Regatul Unit au găsit o modalitate pentru transformarea β-pinenei, o componentă găsită în terebentină, în precursori farmaceutici pe care apoi i-au folosit pentru a sintetiza paracetamol și ibuprofen. În prezent, majoritatea companiilor care produc acele analgezice folosesc precursori chimici derivați din țiței. Între timp, terebentina este un produs secundar pe care îl produce industria hârtiei la o scară de peste 350.000 de tone pe an. Cercetătorii spun că au folosit cu succes și terebentină pentru a sintetiza 4-HAP, un precursor al beta-blocantelor, salbutamolul pentru un inhalator pentru astm bronșic și o serie de produse de curățenie de uz casnic.

About The Author