Cercetătorii de la UT Austin au avansat metode de producere a hidrogenului din roci

Cercetătorii de la UT Austin au avansat metode de producere a hidrogenului din roci

Producem hidrogen din roci. Este un tip de producție de hidrogen nefosili, din roci bogate în fier, care nu a fost niciodată încercată la scară industrială.

— Toti Larson, profesor asociat de cercetare la UT Jackson School of Geosciences Bureau of Economic Geology și cercetător principal al proiectului

Echipa de cercetare a primit recent un grant de 1,7 milioane de dolari de la Departamentul de Energie și colaborează cu oamenii de știință de la Școala de Resurse Energetice a Universității din Wyoming pentru a explora fezabilitatea acestui proces pe diferite tipuri de roci din Statele Unite.

Catalizatorii pe care echipa îi explorează vor stimula un proces geologic natural numit „serpentinizare”. În timpul serpentinizării, rocile bogate în fier eliberează hidrogen ca produs secundar al reacțiilor chimice. Serpentinizarea are loc de obicei la temperaturi ridicate.

Cu catalizatori naturali care includ nichel și alte elemente din grupul de platină, echipa lucrează pentru a stimula producția de hidrogen la temperaturi mai scăzute și la adâncimi ușor accesibile prin tehnologia actuală, unde roci bogate în fier se găsesc în întreaga lume. Aceasta înseamnă că producția de hidrogen îmbunătățită cu catalizator din roci bogate în fier are potențialul de a crește producția de hidrogen la nivel global în mod semnificativ.

Acumulări naturale de hidrogen geologic se găsesc în întreaga lume, dar în cele mai multe cazuri sunt mici și nu sunt economice, deși explorarea continuă. Dacă am putea ajuta la generarea unor volume mai mari de hidrogen din aceste roci prin declanșarea reacțiilor care ar dura câteva milioane de ani să se întâmple în natură, cred că hidrogenul geologic ar putea schimba cu adevărat jocul.

—Esti Ukar, profesor asociat de cercetare la Jackson School și colaborator la proiect

Ukar conduce, de asemenea, lucrări la un alt proiect de tranziție energetică pentru a dezvolta tehnici miniere fără carbon care stochează CO 2 ca parte a procesului de extracție a mineralelor.

Cercetătorii au efectuat deja teste de succes la scară de laborator. Grantul, de la Departamentul de Energie Avansată a Proiectelor de Cercetare Agenția-Energie (ARPA-E), va fi folosit pentru a extinde experimentele și a testa procesul pe o gamă largă de tipuri de roci bogate în fier găsite în America de Nord. ( Postarea anterioară .) Echipa va investiga utilizarea catalizatorilor pe bazalților din Midcontinent Rift din Iowa, formațiunilor de fier cu bandă din Wyoming și roci ultramafice din Midwest.

Acest proiect este una dintre mai multe inițiative de cercetare de la Biroul de Geologie Economică care investighează rolul subsolului în generarea și stocarea hidrogenului ca parte a tranziției energetice.