Turbine Eoliene

Turbine Eoliene

Turbinele eoliene, alaturi de panourile fotovoltaice, genereaza energia electrica in cadrul unui sistem de energie regenerabila transformand energia eoliana in energie electrica. Puterea generata de turbinele eoliene este direct proportionala cu viteza vantului de aceea dimensionarea corecta a turbinei va tine cont de locatia unde va fi amplasata (viteza medie anuala a vantului, inaltime, vecinatati, distanta pana la acumulatori).

Turbinele eoliene pot fi cu ax orizontal sau cu ax vertical.

Eoliana este formată din generator eolian cu 3 sau 5 pale, coadă de ghidaj în vânt, stâlp. Generatorul eolian este generator cu magneți permanenți neodin,

 

 

Turbine eoliene cu ax orizontal

au rotorul principal si generatorul in varful turnului si trebuie mereu orientate pe directia vantului. Miscarea de rotatie este multiplicata si transmisa generatorului de curent. Turbinele eoliene cu ax orizontal trebuie pozitionate la o inaltime suficient de mare pentru a nu fi influentate de turbulente si au dezavantajul montarii generatorului in varful turnului ceea ce le face greu de intretinut.

 

 

Turbine eoliene cu ax vertical

au avantajul ca nu trebuie pozitionate pe directia vantului iar generatorul se poate plasa la sol pentru o intretinere mai usoara.Sunt ideale pentru zonele in care directia vantului se schimba si unde nu se pot monta turbine la inaltimi mari (urban).Totusi prezinta dezavantajul ca vitezele la sol sunt reduse , deci pentru aceiasi energie dimensiuni mai mari ale echipamentului.