Înmatriculările de vehicule electrice în Europa au depășit 2 milioane de unități într-un an pentru prima dată în 2023

Înmatriculările de vehicule electrice în Europa au depășit 2 milioane de unități într-un an pentru prima dată în 2023

Înmatriculările de vehicule electrice în Europa au depășit 2 milioane de unități într-un an pentru prima dată în 2023
Înmatriculările de vehicule electrice în Europa au depășit 2 milioane de unități într-un an pentru prima dată în 2023

 

Înmatriculările de vehicule noi din Europa au atins cel mai ridicat nivel anul trecut de la pandemie. Cererea puternică de vehicule electrice cu baterie (BEV) și influența tot mai mare a noilor intrați pe piață au declanșat schimbări semnificative în peisajul auto al continentului, înmatriculările de vehicule noi de pasageri totalizând 12.792.151 de unități în Europa-28 în 2023, în creștere cu 14% față de anul precedent, potrivit datelor. JATO.

O mare parte din creșterea pieței de mașini noi din Europa în 2023 a fost determinată de BEV, care au reprezentat 15,7% din cota totală de piață, cu 2.011.209 unități înregistrate. Acesta marchează un nou record pentru categorie, aproape egalând cele 2.049.157 de înmatriculări de mașini diesel. Aceste rezultate cimentează statutul Europei de a doua cea mai mare piață din lume pentru BEV, după China (~5 milioane de unități), dar înaintea SUA (1,07 milioane de unități).

Creșterea a fost determinată de cererea puternică de vehicule noi pe piețe precum Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Croația și Cipru. Totuși, impactul ratelor mari ale dobânzilor a putut fi observat în Germania, care rămâne cea mai mare piață pentru vehicule noi din Europa.

Potrivit datelor pentru 27 de piețe, înmatriculările BEV făcute de flote și companii au crescut cu 51%, comparativ cu o creștere de 4% pentru cumpărătorii privați. În special, doar 39% din totalul înregistrărilor BEV au fost făcute de cumpărători privați, în scădere cu nouă puncte față de 2022.

Lipsa de interes din partea cumpărătorilor privați este un obstacol major de depășit pentru industrie. Vânzările către persoane fizice tind să fie cele mai profitabile pentru producătorii de mașini și, prin urmare, este imperativ ca aceștia să facă mai mult pentru a atrage acest tip de clienți.

— Felipe Munoz

BEV-urile au câștigat cel mai rapid cotă de piață în Finlanda, Danemarca, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, crescând de la o bază deja puternică pe aceste piețe. O creștere puternică a fost înregistrată și pe piețele în care BEV-urile au o cotă de piață mică, cum ar fi Slovenia (5,0% în 2022 până la 9,0% în 2023), Estonia (3,4% până la 6,8%) și Letonia (6,6% până la 9,0%). În schimb, cota de piață pentru BEV în Croația a scăzut de la 3,2% în 2022 la 2,9% anul trecut. Piața din Marea Britanie a rămas stabilă, cu o scădere ușoară de la 16,6% în 2022 la 16,5% în 2023, în timp ce în Italia s-a înregistrat o creștere minoră de 0,5 puncte.

La nivel regional, Scandinavia conduce Europa cu o marjă semnificativă, BEV reprezentând 46% din piața totală, urmată de Europa de Nord și Centrală (19% cotă de piață), Europa de Sud (9,4%) și Europa de Est (5,3%).

 

— Felipe Munoz

 

Înmatriculările de vehicule electrice în Europa au depășit 2 milioane de unități într-un an pentru prima dată în 2023

Tesla și-a continuat ascensiunea extraordinară în clasamentul mărcilor. Al optsprezecelea cel mai înregistrat brand în 2022, a depășit acum Nissan și Volvo, urcând pe locul șaisprezece. Producătorul american a înregistrat 362.300 de unități în 2023 – în creștere cu 56% de la an la an – oferind mărcii o cotă de piață record de 2,83%, în creștere de la 2,06% în 2022.

Tesla a câștigat cea mai mare cotă de piață în segmentul BEV, urmată de SAIC (MG), BMW Group, Toyota și Mercedes-Benz. În schimb, Renault Group, Stellantis, Hyundai Motor Company, Nissan și Ford au înregistrat cele mai mari pierderi din cota de piață în segmentul BEV.

Tesla Model Y a devenit cel mai înmatriculat model din Europa în 2023 – atât pentru prima dată când un model non-european, cât și un model electric au condus clasamentul – și este cel mai bine vândut vehicul pe piețe precum Norvegia, Danemarca, Suedia, Țările de Jos, Belgia. , Elveția și Finlanda.

Grupul Volkswagen a deținut cea mai mare cotă de piață din Europa în 2023, crescând la 25,8% de la 24,7% în 2022. Audi, Skoda, Seat și Cupra au câștigat toate cota de piață anul trecut, ca urmare a gamei lor puternice de vehicule electrice și a ofertelor atractive pentru modele mai vechi, cum ar fi Audi A4, A1 și Q2 și Seat Ibiza. Octavia și Kamiq de la Skoda, Q4 de la Audi, Ateca de la Seat și Leon de la Cupra au înregistrat și ele rezultate puternice. În ciuda creșterii cotei de piață, înmatriculările VW Golf au crescut doar cu 4%, în timp ce T-Cross a înregistrat o scădere de 5%.

Gama de produse electrice a Grupului Volkswagen a avut rezultate bune în 2023, ID.4 și ID.3 pe locurile trei și, respectiv, șaptele în clasamentul BEV. Cu toate acestea, aceste modele au fost depășite de concurenții direcți, inclusiv Tesla Model Y și MG 4. Modelul Y a vândut ID.4 de aproape trei ori, în ciuda faptului că se lăuda cu un preț mediu de vânzare cu 15% mai mare decât modelul Volkswagen. De asemenea, MG 4 a depășit ID.3 cu 8.800 de unități, în ciuda prețului său mediu de vânzare cu amănuntul fiind cu 5% mai mare decât ID.3 din Germania.

O schimbare majoră în peisajul auto european în 2023 a fost pătrunderea continuă a mărcilor auto chineze. Șapte mărci noi au intrat pe piață anul trecut, alăturându-se celor 23 de mărci deja disponibile în 2022. În general, mărcile chineze au înregistrat 321.918 de unități în 2023, în creștere cu 79% față de anul trecut.

Doar opt din cele 30 de mărci chinezești disponibile în Europa au înregistrat peste 1.000 de unități, iar MG a reprezentat 72% din total. Marca – fondată în Marea Britanie, dar acum sub deținerea SAIC Motor din China – a înregistrat volume mai mult decât dublu, de la 113.182 de unități la 231.818 de unități anul trecut, pentru a atinge o cotă de piață de 1,81%, ceea ce înseamnă că acum este al douăzecea cel mai bine vândut brand din Europa. MG a depășit Cupra, Suzuki, Mini și Mazda și a fost cu mai puțin de 14.000 de unități în spatele Seat-ului Spaniei în clasamentul general.