Studiu T&E:Producătorii de automobile din Europa nu reușesc să livreze mașini electrice la prețuri accesibile.

Studiu T&E:Producătorii de automobile din Europa nu reușesc să livreze mașini electrice la prețuri accesibile.

Doar 17% dintre mașinile electrice vândute în Europa sunt vehicule compacte în segmentul B mai ieftin, față de 37% din noile motoare cu ardere, arată o nouă analiză a ONG-ului de mediu Transport & Environment (T&E). Doar 40 de modele complet electrice au fost lansate în segmentele compacte (A și B) între 2018 și 2023, față de 66 de modele mari și de lux (D și E), potrivit unui nou raport T&E.

Studiu T&E:Producătorii de automobile din Europa nu reușesc să livreze mașini electrice la prețuri accesibile.

 

În Europa, 29% din vânzările electrice sunt în segmentul mașinilor mari D, comparativ cu doar 13% din mașinile noi cu ardere, conform analizei T&E a cifrelor de vânzări din 2023 de la Dataforce. Prețul mediu al unei mașini electrice cu baterie în Europa a crescut cu 39% (+18.000 EUR) din 2015, în timp ce în China a scăzut cu 53%. Acest lucru se datorează concentrării disproporționate de către producătorii europeni pe mașinile mari și SUV-urile, care au un preț superior.

Producătorii de automobile europeni împiedică adoptarea pe piața de masă a vehiculelor electrice, neaducând consumatorilor modele la prețuri accesibile mai rapid și la volum. Accentul disproporționat al producătorilor asupra SUV-urilor mari și modelelor premium înseamnă că avem prea puține mașini de masă și prețuri prea mari.
—Anna Krajinska, manager de emisii de vehicule la T&E

 

Dintre modelele de sub 25.000 de euro pe care producătorii de automobile le-au planificat, doar 42.000 de vehicule vor fi produse pentru piața europeană în acest an, potrivit analizei T&E a datelor de producție de la GlobalData. Dar, în ciuda lipsei de modele accesibile, cota de piață din UE a mașinilor electrice cu baterii a crescut în continuare cu 2,5 puncte procentuale, până la 14,6% în 2023.

Cu toate acestea, cota de piață a BEV din UE ar putea fi deja de 22% dacă segmentul de mașini corporative, care reprezintă cele mai multe vânzări de mașini noi, ar fi lider pe electrificare, mai arată analiza T&E. În prezent, cu o absorbție de energie electrică de 14%, sectorul corporativ este în urmă față de piața privată (15%).

Fiscalitatea joacă un rol important în stimularea adoptării mașinilor electrice, dar în țări precum Germania, producătorii de automobile s-au opus reformei taxelor pentru mașinile de companie, care ar crește povara fiscală pentru mașinile pe benzină și diesel. Stabilirea unor obiective obligatorii de electrificare pentru flotele corporative va fi, de asemenea, cheia pentru accelerarea electrificării în Europa. T&E solicită UE să stabilească obiective ca flotele să fie 100% electrice până în 2030 cel mai târziu. Comisia UE a deschis o consultare publică privind ecologizarea mașinilor de companie.