Toyota a actualizat cea mai recentă generație a lui Yaris cu un nou grup motopropulsor hibrid

Toyota a actualizat cea mai recentă generație a lui Yaris cu un nou grup motopropulsor hibrid

Noul Yaris oferă clienților opțiunea unui nou grup motopropulsor complet hibrid, mai puternic, „Hybrid 130”. Alăturându-se opțiunii de propulsie „Hybrid 115” în gama, noul „Hybrid 130” profită de avantajele tehnologiei hibride Toyota din a cincea generație pentru a oferi o accelerație mai puternică.

Toyota a actualizat cea mai recentă generație a lui Yaris cu un nou grup motopropulsor hibrid

Sistemul electric complet hibrid de 1,5 litri are un palmares excelent de la lansare, bazat pe eficiența de vârf a combustibilului și a emisiilor și pe capacitatea sa de a merge mai departe și mai mult timp în modul EV complet electric. Aceste calități sunt menținute și reproiectate pentru o producție sporită.

 

Schimbarea cheie este introducerea unei noi transmisii hibride cu un motor-generator electric mai puternic (putere de la 59 kW la 62 kW), împreună cu ajustări ale software-ului și hardware-ului în unitatea de control al puterii (PCU).

Rezultatul este o creștere cu 12% a puterii totale a sistemului, de la 116 DIN CP/85 kW la 130 DIN CP/96 kW. Cuplul maxim de la motorul electric MG2 este crescut cu 30%, de la 141 N·m la 185 N·m, disponibil pe toată gama de turații.

Acest lucru se traduce printr-o accelerație mai rapidă, cu o jumătate de secundă mai rapidă pentru a reduce valoarea de referință de la 0-100 km/h la 9,2 secunde. În mod similar, există performanțe mai rapide la viteze de depășire, cu 80-120 km/h realizate în 7,5 secunde.

Experiența de lungă durată a Toyota cu tehnologia hibridă asigură că emisiile de CO 2 rămân cele mai bune din clasă, la 87-98 g/km, în timp ce consumul de combustibil rămâne robust la 3,9-4,3 l/100 km (date WLTP ciclului combinat).

Economia de combustibil este îmbunătățită și mai mult cu funcții precum Controlul Predictiv al Starii de încărcare pentru condițiile de condus în coborâre și aglomerație, prin utilizarea unei combinații de date din sistemul de navigație pentru a asigura că nivelul de încărcare a bateriei maximizează conducerea vehiculelor electrice pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil în funcție de rută, trafic, și gradient.

Noul „Hybrid 130” este disponibil standard în noile modele Yaris Premiere Edition și GR Sport. Pe unele piețe europene este disponibil și în grad înalt.

Toyota transformă, de asemenea, experiența utilizatorului noului Yaris cu tehnologia digitală, extinzându-se de la informațiile șoferului la divertisment la bord și conectivitate și chiar acces la vehicul.

Noul Yaris vede, de asemenea, introducerea celui mai recent pachet multimedia Toyota Smart Connect, conceput pentru o operare mai ușoară, mai intuitivă, cu o interfață cu reacție rapidă. Include acces la un sistem de navigație bazat pe cloud, care ajută la asigurarea unei planificări eficiente în timp a călătoriei, cu informații de ultimă oră despre rute, evenimente din trafic și întârzieri.

Toyota T-Mate îmbrățișează toate caracteristicile avansate care fac noul Yaris mai sigur și mai ușor de condus și parcat, caracteristici care au fost mai eficiente ca niciodată cu funcții noi și îmbunătățite. Acestea includ sistemele de asistență pentru șofer Toyota Safety Sense de ultimă generație.

Noul Yaris este echipat cu o cameră și un radar noi care pot scana mai departe și mai lat decât înainte, mărind semnificativ posibilitățile de detectare a riscului de accident. De exemplu, aceasta înseamnă că sistemul pre-coliziune (PCS) poate recunoaște acum în plus un potențial impact frontal și o gamă mai largă de obiecte pe calea mașinii, inclusiv pietoni, bicicliști și, pentru prima dată, motociclete.

Suprimarea accelerației este o nouă funcție Toyota Safety Sense care va interveni pentru a încetini orice accelerare bruscă a mașinii atunci când există riscul unei coliziuni cu un vehicul din față.

Asistentul proactiv la conducere (PDA) este, de asemenea, nou, conceput pentru a ajuta la evitarea pericolelor familiare de accident atunci când conduceți la viteze reduse. Oferă o decelerare lină atunci când șoferul iese din accelerație pentru a încetini atunci când vine în spatele unui vehicul mai lent sau când intră într-o curbă. PDA oferă, de asemenea, asistență la direcție: atunci când mașina se apropie de o curbă, aceasta va regla forța de direcție pentru a ajuta șoferul să facă o viraj lină și stabil.

Noul sistem de oprire de urgență a condusului (EDSS) poate sprijini șoferul în cazul în care acesta se îmbolnăvește sau este incapabil. Activ când este activat Lane Trace Assist, acesta detectează dacă șoferul nu a efectuat nicio intervenție de direcție, frânare sau accelerare pentru o anumită perioadă de timp. Inițial, șoferul va primi avertismente audio și vizuale, iar dacă încă nu există niciun răspuns din partea șoferului, acesta va opri mașina, va activa luminile de avarie și va debloca ușile.

Safe Exit Assist (SEA), disponibil opțional, oferă avertismente vizuale și audio pentru a preveni deschiderea accidentală a ușii autovehiculelor în calea vehiculelor și a bicicliștilor care se apropie din spate. Sistemul de reamintire a scaunelor din spate (RSRS) este o altă inovație care reamintește șoferului cu avertismente și alerte audio dacă a lăsat un copil sau un animal de companie pe bancheta din spate, ajutând la evitarea riscului de incidente „mașini fierbinți”.

Pe lângă aceste funcții suplimentare, noul Yaris beneficiază de upgrade-uri la caracteristicile Toyota Safety Sense consacrate. Controlul adaptiv al vitezei de croazieră (ACC) a fost revizuit pentru un răspuns mai rapid și pentru a funcționa cu o senzație mai naturală și mai liniștitoare. De exemplu, atunci când un alt vehicul se deplasează pe banda de circulație a lui Yaris, decelerația este mai treptată. De asemenea, șoferul poate selecta o setare mai lungă a distanței dintre vehicul și vehicul, iar funcția de reducere a vitezei în curbe a sistemului se activează mai devreme, oferind un control mai ușor al vitezei.

Au fost adăugate noi sisteme la ACC, concepute pentru a face depășirile mai sigure. Asistența pentru prevenirea depășirilor previne depășirea neintenționată pe partea greșită a unui vehicul („întreprindere”), iar controlul preliminar al decelerarii/semnalelor de întoarcere ajută șoferul să se reîntoarcă în siguranță pe banda de circulație după depășire, la o viteză și la distanță corespunzătoare față de alte vehicule.

Alerta de părăsire a benzii de circulație a fost revizuită, astfel încât să recunoască când șoferul a ieșit dintr-o bandă atunci când încearcă să evite un obstacol (pietoni sau alți utilizatori ai drumului) și să anuleze temporar Avertismentul de părăsire a benzii.

Funcția de centrare a benzii de la Lane Trace Assist (LTA) a fost recalibrată pentru a funcționa cu o senzație mai naturală, iar acum doar o ajustare cu o singură atingere a limitatorului de viteză este tot ceea ce este necesar pentru a se potrivi cu informațiile despre semnele de circulație transmise de Road Sign Assist.

Yaris este unul dintre cele mai de succes modele din istoria Toyota, vânzările sale la nivel mondial depășind pragul de 10 milioane în 2023. Această realizare arată că această mașină mică și-a îndeplinit promisiunea inițială de a aduce gândirea „mare-mic” în segmentul B ca o mașină care este compactă și cu aspect intenționat, dar care oferă un interior spațios.