Japonia a declarat că va începe să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată din centrală nucleară Fukushima începând cu 24 august

Japonia a declarat că va începe să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată din centrală nucleară Fukushima începând cu 24 august

„Ma aștept ca eliberarea apei să înceapă pe 24 august, dacă condițiile meteorologice o permit”, a spus premierul Fumio Kishida.

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a câștigat „un grad de înțelegere ” din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei în Oceanul Pacific, chiar dacă grupurile de pescuit au spus că încă se tem că daunele vor fi enorme.

Apa va fi eliberată inițial în porțiuni mai mici și cu verificări suplimentare, prima deversare totalizând 7.800 de metri cubi în aproximativ 17 zile începând de joi, a spus Tepco.

Acea apă va conține aproximativ 190 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita admisa de Organizația Mondiala a Sănătății. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.

Japonia a spus că eliberarea apei este sigură. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organul de supraveghere nuclear al ONU, a dat undă verde planului în iulie, spunând că acesta îndeplinește standardele internaționale și că impactul pe care îl va avea asupra oamenilor și asupra mediului este „neglijabil”.

În ciuda asigurărilor, unele țări vecine și-au exprimat și scepticismul față de siguranța planului, Beijingul fiind cel mai mare critic.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a numit mișcarea „extrem de egoistă”. El a spus că China este profund îngrijorată de decizie și a depus o plângere oficială.

Wang a spus că China „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică”, dar nu a menționat nicio măsură.

Japonia spune că va elimina majoritatea elementelor radioactive din apă, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen care trebuie diluat deoarece este dificil de filtrat.

„Centralele nucleare din întreaga lume au evacuat în mod obișnuit apă care conține tritiu timp de peste 60 de ani fără a dăuna oamenilor sau mediului, majoritatea la niveluri mai mari decât cele 22 TBq pe an planificate pentru Fukushima”, Tony Irwin, profesor asociat onorific la Universitatea Națională din Australia. , a spus într-o notă.